BUGET NECESAR:

2000

OBIECTIV ÎNDEPLINIT:

0 %

NUMELE ORGANIZAȚIEI/GRUPULUI DE INIȚIATIVĂ:

ONG Poveștile Carpaților

SCOPUL SI OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Asociația Poveștile Carpaților este un ONG tânăr ce crede în valoarea patrimoniului montan al României și susține promovarea turismului montan într-un mod responsabil.

Scopul nostru este de a ajuta oamenii și comunitățile care susțin și încurajează turismul din Carpați să fie practicat în condiții cât mai bune, de a crește beneficiile practicării turismului montan cât și bucuria turistilor veniți să își petreacă timpul liber într-un cadru natural cu peisaje unice și aer curat, departe de agitația și poluarea orașelor.

NEVOIA/PROBLEMA CĂREIA ÎI RĂSPUNDE PROIECTUL:

Cabana Urlea este situata in muntii Făgăraș, pe versantul nordic, capătul estic, la sud de Colții Brezei, în Poiana Curmăturii de pe muchia Moșului,  cuprinsă între Valea Pojortei și Valea Brezcioarei. Cabana a fost construita între anii 1926 – 1936, functionând până în anul 2005, după care a fost abandonată, fiind lăsată pradă vitregiilor vremii și celor rău intenționați, astfel că fiecare an a dus până în momentul de față la degradarea ei în proporție de 90%. Cabana Urlea reprezintă pentru munți montaniarzi o emblemă a muntilor Făgăraș de care sunt legate o serie de amintiri frumoase în acorduri de cântece de chitară.

Dorim refacerea cabanei păstrând în mare parte arhitectura veche dar introducând elemente noi, această cabană devenind prima cabana de altitudine din Carpații României recondiționată într-o manieră ecologică pornind de la impactul minim asupra mediului înconjurător al acțiunii noastre în demersul lucrărilor de refacere cât și pe întregul ciclu de viață al cabanei. 

Se vor folosi în proporție de 90% materiale naturale cu conținut cât mai redus de componenți chimici dăunători.

Se va reduce consumul de energie prin minimizarea pierderilor si aplicarea măsurilor de economisire a energiei folosind surse naturale precum apa, soarele și vântul. Se vor folosi cât mai eficient sursele convenționale de energie atunci când cele ecologice nu sunt disponibile. 

Refacerea cabanei se va realiza cu ajutorul donațiilor și sponzorizărilor, cât și pe baza de voluntariat.

BENEFICIARII PROIECTULUI:

  • redeschiderea unei cabane cu tradiție din Munții Făgăras, reprezentând poarta estică de intrare spre Creasta Făgărașului
  • cabană simbol reconstruită într-o manieră ecologică
  • important punct de pornire/retragere către/dinspre traseele montane de altitudine din munții Făgăraș, Iezer și Piatra Craiului
  • punct de informare turistică de altitudine, cu bibliotecă montană proprie
  • promovarea produselor tradiționale românești din zona Făgărașului
  • posibilitatea organizării de tabere pentru copii, team-buildinguri, evenimente cultural-artistice, etc.
  • punct de intervenție Salvamont

DURATA PROIECTULUI:

Noiembrie 2018 – Iunie 2019

Dă forță proiectului!

ALEARGĂ PENTRU PROIECT